14.3.17

Sähkösuunnitelmia


Meillä kuuluu Siklan talopakettiin ns. perussisältö sähköpuolen jutuista ja niitä halusimme ehdottomasti päivittää. Niinpä sovittiin tapaaminen sähkösunnittelijamme kanssa ja istuttiin alas pohtimaan meidän talon valaistusta, pistorasioiden paikkoja ja muita kommervenkkejä. Tästä on jo joku tovi aikaa, mutta parempi raportoida aiheesta myöhään kuin ei ollenkaan, eikö niin? Kun heittää lapset haalareihin ja miehen kanssa puistoon niin saattaa jopa jonkun rivin tekstiä saada aikaankin. Kokeillaan!

Muille rakentajille haluan sanoa vinkkinä, että käyttäkää aikaa jo hieman ennen vastaavaa tapaamista sähköpuolen ihmisten kanssa, ja miettikää omia toiveita ja tarpeita niin suunnittelu on joutuisaa. On nimittäin yllättävän aikaavievää puuhaa jos haluaa ottaa kaiken huomioon. Ja siitä voi olla varma, että jotain jää kuitenkin miettimättä, mutta jos nyt edes suurin osa asioista. Meillä erityisesti mies panosti tähän suunnitteluun ja piirteli valmiiksi luonnostelman toiveistamme. Niitä sitten käytiin yhdessä sähkösuunnittelijan kanssa läpi. Hän antoi vielä monta kullanarvoista vinkkiä ja ajatusta ja lopputulos on mielestämme oikein onnistunut.

Yleisiin tiloihin lisättiin useita led-spotteja, olohuoneeseen himmentimellä varustettuna. Suurin osa ledeistä on 13W ja valon sävyksi halusimme 4000 kelviniä. Koska olohuone-keittiötilassa on katto korkeammalla kuin muualla talossa ja kattokaltevuus jyrkähkö, laitettiin olohuoneen ja ruokailutilan spotit suunnattaviksi. Näin vältytään siltä, ettei valo killitä suoraan silmään toiselta puolelta huonetta. Keittiön ja kodarin tylsät työtasovalaisimet vaihtuivat led-listoiksi. Myöskään vessoihin ei haluttu perinteisiä peilivaloja vaan niiden tilalle kattoon tulee pieniä spotteja, tästä inspiraatiokuva alla. Makuuhuoneisiin ei tule ledejä muualle kuin meidän makkarin yhteydessä olevaan vaatehuoneeseen. Meidän huoneeseen lisättiin vielä kattovalaisimille paikat molemmin puolin sänkyä. (Jotka muuten ovat aivan liian sumpussa tuossa kuvassa, pitääkin muistaa sanoa että laittavat väljemmin kun sähköjä aletaan vetämään)

http://www.decorfacil.com/bancadas-para-banheiros-e-lavabos/

Ylivoimaisesti vaikein osuus oli mielestäni miettiä katkaisijoiden sijoittelua niin, että ne olisivat mahdollisimman järkevissä paikoissa arjen sujuvuuden kannalta. Ongelmalliseksi tilaksi osoittautui muun muassa tupakeittiö. Vaikka tilaa on paljon, on ehjää seinäpintaa melko vähän suurista ikkunoista ja upotetusta keittiöstä johtuen. Tätä ei myöskään varsinaisesti helpottanut se seikka, että rouva tahtoo eteisen ja ruokailutilan välisen seinän rimasta, eli sekin oli pois laskuista kun katkaisijoille mietittiin paikkoja. Hupsista tuota. Kaikesta huolimatta katkaisijat löysivät lopulta kohdilleen ja kokonaisuus vaikuttaa ainakin paperilla toimivalta. Katsotaan miltä sitten käytännössä tuntuu.

Ulkovaloja ei järin montaa perussisältöön kuulunut. No, nyt niitä on seitsemän. Pitäisi riittää. Ulkovalon malliksi valittiin selkeälinjainen antrasiitinvärinen ylösalasvalo, samantyylinen kuin tuo alimman kuvan Konstsmiden valaisin. Tykkään niin kovin! Talon nurkalle tulee liiketunnistin, joka räppäisee päälle ulkovaista kaikki paitsi takapihanpuoleiset valot, niin näkee roudailla niitä kauppakasseja ja rimpuilevia pikkuihmisiä iltahämärissä kotio. Liiketunnistin asennetaan omaan pihaan päin, ettei ihan jokainen ohi tarpova koiranpissattaja aktivoisi valoja. 


Kuva Taloon.comista

Ai niin ja se tärkein: jouluvaloille on pistorasiat molemmin puolin tupakeittiötä katossa keskimmäisten ikkunoiden kohdalla. Koska pääasiat on pääasioita ;) Mitähän siitä alkuperäisestä sisällöstä jäi voimaan? Eipä paljon mitään ja hintalappuakin näille muutoksille tuli, mutta olen varma että tämä satsaaminen ei tule myöhemmin harmittamaan, päinvastoin.

Käytittekö te paljon aikaa sähkösuunnitteluun? Palkkasitteko valaistussuunnittelijan? Olisi mukava kuulla muiden rakentaneiden ja rakentavien mietteitä aiheesta.

We spent quite a lot of time and effort trying to come up with a decent electricity plan and I have to say I'm very happy about the result. Not much was left of the original "electricity package" they offered us from the house building company Sikla, and all these changes do come with a price tag but I'm confident it will all be worth the time and money. I especially love the charcoal coloured outdoor led lights we chose!

2 kommenttia:

 1. Hyvältä näyttää! Kovasti ihastuin tuohon wc:n valaistukseen, ei ihan joka talosta löydy ;) itse koin valaistuksen jotenkin tosi haastavana, olisi ehdottomasti pitänyt käyttää ammattilaista.

  -Anu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Vessan valoratkaisuun oon kyllä itsekin tosi tyytyväinen.

   Se tässä vähän muakin karmii, että osattiinko ottaa riittävän monta asiaa huomioon kun lähinnä itse näitä funtsittiin. Lopullisesti taitaa selvitä vasta kun on jonkun aikaa asunut, mutta joka tapauksessa näillä nyt mennään. :) Ei oo todellakaan helppoa hommaa ei!

   Poista

Kaikki kommentit ilahduttaa kovasti :) // I love reading your comments!